Beogradski Jazz Festival 2019

Beogradski Jazz Festival 2019

Beogradski Jazz Festival 2019

via @bgjazzfest

NIKOLA KONTE ZA POČETAK DŽEZ SVETKOVINE U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja jubilarni, 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ SVETKOVINA“ / „JAZZ CELEBRATION“.Džez svetkovinu ove godine počinjemo sa starim znancem naše publike: Nikola Konte (Nicola Conte), čuveni italijanski muzičar koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta u ulozi di-džeja uvešće nas u slavljeničko raspoloženje 21. oktobra od 21 čas u Centralnom holu Doma omladine Beograda. Ograničen broj ulaznica je u prodaji na Ticket Vision blagajni u DOB-u, po specijalnoj promotivnoj ceni od samo 300 rsd.

Photo Mariagrazia Giove

Nikola Konte više je od običnog disk džokeja – on je institucija za sebe kad je u pitanju predstavljanje mogućnosti ukrštanja džeza sa klabingom. Rođen u Bariju i klasično muzički obrazovan, postao je član tamošnjeg proslavljenog ” The Fez” kolektiva, ali i umetnik koga zastupa izdavačka kuća Schema, upravo zbog sličnosti u razmišljanju sa još nekolicinom autora koji su početkom dvehiljaditih nastupili sa tezom da džez treba predstavljati mladoj publici na savremenom plesnom podijumu, ukršten sa elektronskim ritmovima.

Kao vanredno talentovan, Nikola Konte se brzo pretvorio u lidera mini-pokreta u nastajanju, utirući singlovima “Jet Sounds” i “Bossa per due” put za sve ostale koji su isto mislili u Italiji. Ovo je koincidiralo sa emisijom “Worldwide” Džajlsa Pitersona na BBC radiju, koja je promovisala slične tendencije iz celog sveta. Tako je Konte sledećih godina postao globalno cenjeni izvođač, sa nebrojenim nastupima širom planete, pa i u Beogradu, gde se premijerno pojavio 2003. (nastupajuću upravo pre DJ Gillesa Petersona).

Sa svojim koncertnim sastavom upisao se u lokalnu istoriju 2005. nastupom na prvom obnovljenom Beogradskom džez festivalu. Kritika je sa oduševljenjem ispratila njegov poslednji album “Let Your Light Shine On” (With Spiritual Galaxy) iz 2018, na kome, pored ostalih, gostuje i jedna od najvećih mlađih zvezda italijanske džez scene, Đanluka Petrela (Gianluca Petrella). Sofisticirani topli zvuci Konteovog seta otvoriće jubilarno izdanje našeg festivala na tradicionalnoj uvodnoj žurci.

*****************

Ovogodišnji program Beogradskog džez festivala ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto 5, trajaće 8 dana – redovnih 6 dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja. Kompletan program možete videti OVDE.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 35. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturuMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 35. BDŽF: LukoilErste BankaDunav osiguranjeStaropramenSOKOJSchweppes.

35. BDŽF podržali: Ambasada SADGete InstitutAustrijski kulturni forumItalijanski institut za kulturuAmbasada Izraela,  Ambasada Portugala i Institut KamoešAmbasada NorveškeSMŠ “Stanković”FMUTuristička organizacija BeogradaTuristička organizacija SrbijeHotel ParkHotel Crown PlazaAlma Quattro.

Organizator

Pokrovitelji festivala

Prijatelji festivala

Festival podržali

Medijski partneri