Belgrade Jazz Festival 2019

Belgrade Jazz Festival 2019

Belgrade Jazz Festival 2019

via @bgjazzfest

Ekscentrični belgijski big bend Flat Earth Society na 35. Beogradskom džez festivalu!

Beogradski džez festival u svom jubilarnom, 35. izdanju poklanja publici više nego obično: umesto 5, trajaće 6 dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa. Pored festivalskog doma, Doma omladine Beograda, ponovo ćemo biti i u Kombank dvorani, u kojoj su održani brojni koncerti za pamćenje tokom duge istorije BDŽF. U programu ćemo imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvođače koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva.

Sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo koncert jednog od najzanimljivijih sastava na Starom kontinentu – petnaestočlanog belgijskog orkestra Flat Earth Society, pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha (Peter Vermeersch).

Foto: Phile Deprez
Foto: Phile Deprez

Muziku ovog ansambla čini neverovatan spoj različitih stilova, zanimljiv ozbiljnim džez poznavaocima, ali i zavodljiv za mlađu rok publiku. U njihovom izvođenju spajaju se Čarls Mingus i Frenk Zapa, tradicija i avangarda, zahtevno aranžiranje i slobodna improvizacija, ozbiljne note i vrhunska zabava. Beogradski nastup održava se u sklopu velike svetske turneje kojom ovaj ugledni sastav takođe obeležava lep jubilej – dve decenije postojanja.

Flat Earth Society nastupiće u Kombank dvorani 23. oktobra, nakon ranije najavljenog koncerta čuvenog basiste Stenlija Klarka (Stanley Clarke). Ulaznice su u prodaji preko Ticketvision mreže, po ceni od 1.300, 1.600 i 2.000 RSD i važe za oba nastupa.

Sastav, pored lidera Petera Vermerha (klarinet), čine: Benjamin Boutreur (alt saksofon), Peter Delannoye (trombon), Berlinde Deman (tuba), Bart Maris(truba), Pauline Leblond (truba), Michel Mast (tenor saksofon), Marc Meeuwissen(trombon), Marti Melia (klarinet), Kristof Roseeuw (kontrabas), Peter Vandenberghe (klavir & klavijature), Bruno Vansina (bariton saksofon i flauta), Teun Verbruggen (bubnjevi), Frederik Leroux (gitara) and Wim Segers (vibrafon).

U prošlosti ovaj orkestar radio je sa brojnim iskanutim gostujućim muzičarima, među kojima su Uri Kejn, Tuts Tilemans, Majk Paton (Faith No More), Džimi Tenor, Džon Vots i Ernst Rajzinger. Pored originalnih kompozicija Vermerha, u programu imaju aranžmane muzike sa veoma širokog stilskog spektra – od radikalne dekonstrukcije Luja Armstronga i Skota Džoplina, preko Igora Stravinskog i džez standarda, do The Residents! Izvodili su i namensku muziku za pozorište i film (ozvučavanje nemih filmova Ernsta Lubiča), kao i big bend operu Vermerha.

***********************

Dom omladine Beograda do sada je za 35. Beogradski džez festival najavio koncerte vokalne džez dive Dajen Rivs, legendarnog saksofoniste Čarlsa Lojda, čuvenog američkog orkestra Mingus Big Band, francuskog violiniste Tea Sekaldija sa sekstetom Freaks, britanskog trubača Henrija Spensera sa bendom Juncture, portugalske grupe Axes i srpskog saksofoniste Rastka Obradovića, koji će nastupiti sa svojim norveškim kvartetom. Kompletan program ovogodišnjeg festivala biće najavljen polovinom septembra.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala može da se nabavi na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a. Aktuelna cena vaučera je 3800 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala. U prodaji su i specijalni komplet vaučeri za tri večeri glavnog programa 35. Beogradskog džez festivala, koje će biti održane u Kombank dvorani, po ceni od 3000 RSD.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 35. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 35. BDŽF: Lukoil, Erste Banka, Dunav osiguranje, Staropramen, SOKOJ.

Organized By

Festival sponsors

Friends of the festival

Supported by

Media partners