Belgrade Jazz Festival 2019

Belgrade Jazz Festival 2019

Belgrade Jazz Festival 2019

via @bgjazzfest

Virtuelna muzička čestitka Doma omladine Beograda za Svetski dan džeza 2020.

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, kao zvaničan UNESCO praznik. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao “sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem koncerata, čija misija je promovisanje značaja džeza i popularizacija ovog muzičkog pravca kod najšire publike. Koncert povodom Svetskog dana džeza tradicionalno je i prva u nizu aktivnosti u susret Beogradskom džez festivalu, najstarijoj i međunarodno najuglednijoj umetničkoj manifestaciji posvećenoj ovoj vrsti muzike u Srbiji, koju Dom omladine Beograda pod pokroviteljstvom Grada Beograda organizuje svakog oktobra, još od 1971. godine.

U vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa širom naše planete utihnule su koncertne dvorane, klubovi i druga mesta na kojima se muzika izvodi uživo. Ali muzika nije utihnula – sluša se i dalje, možda i više nego pre. Dom omladine Beograda za sada ne održava programe u matičnom prostoru, ali kontakt sa svojom publikom održava putem interneta, na koji se privremeno preselila i umetnička delatnost, objavljujući audio i video zapise iz svoje programske arhive. Na taj način, do ponovnog susreta umetnika i publike u autentičnim okolnostima zajedništva, koje je neophodan i neraskidiv deo stvaralačkog i izvođačkog procesa, pokušavamo da održimo pažnju javnosti na značaju kulture i umetnosti, koja je mnogima pomogla baš u ovim danima, kao i na važnosti svih aktera scene za opštu društvenu i civilizacijsku dobrobit.

Tako za ovogodišnji Svetski dan džeza šaljemo virtuelnu muzičku čestitku svim muzičarima, ljubiteljima džeza, našoj publici i svim činiocima domaće i međunarodne džez scene, uz malo sećanje na prošlogodišnju proslavu ovog praznika. Petnaestominutni snimak sa dvostrukog koncerta koji smo organizovali 30. aprila 2019. u sali Amerikana, pokazuje svu raznolikost džeza kao umetničke muzike, uzbudljive i aktuelne u muzičkim tokovima 21. veka, bliske svim generacijama.

Sa nadom da ćemo se okupiti uživo na 36. Beogradskom džez festivalu, koji je planiran od 28. oktobra do 1. novembra 2020, pozivamo publiku da pogleda ovaj snimak i da ni u teškim vremenima ne zaboravi muzičare čiji rad ceni i prati. U skladu sa mogućnostima, podržite svoje omiljene grupe i izvođače kupovinom muzičkih izdanja, pretplatom na njihove YouTube kanale, praćenjem na društvenim mrežama, ili na bilo koji drugi način, a kada održavanje koncerata bude ponovo moguće i kupovinom ulaznica. Ali, što je najvažnije, slušajte i širite muziku koju volite!

Prošle godine u Domu omladine Beograda nastupili su Ulrih Dreksler (Ulrich Drechsler) i Peter Cirbs (Zirbs), nosioci najaktuelnijih muzičkih tokova sa austrijske scene, u dinamičnoj duo postavi „Azure“, a jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Ilijić, premijerno je promovisao svoj novi klavirski solo album DYAD.

Ulrich Drechsler & Peter Zirbs / foto: Radiša Nikodijević

Svetski dan džeza 2019, Dom omladine Beograda
Ulrich Drechsler & Peter Zirbs / foto: Radiša Nikodijević
Svetski dan džeza 2019, Dom omladine Beograda

Ulrih Dreksler, jedan od najznačajnijih savremenih muzičara iz Austrije, domaćoj publici ekskluzivno je predstavio deo velikog projekta LIMINAL ZONE, u duo postavi sa Peterom Cirbsom, legendom elektronske klupske scene u Beču. U pitanju je Drekslerovo monumentalno autorsko delo, koje okuplja brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici: klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, britanski trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam, mediteransku muziku… Naizgled nespojivo, sa sofisticiranošću i majstorstvom vrhunskog umetnika, Dreksler spaja u tri muzička polja: „Chrome“, „Caramel“ i „Azure“, koja čine „Liminal Zone“ Univerzum. Beogradska publika bila je 2019. svedok kreativnog stvaranja ovog projekta, čije izvođenje je planirano za Beogradski džez festival 2020.

www.ulrichdrechsler.com  / www.liminalzone.at

www.peterzirbs.com www.fabrique.at

Dejan Ilijić / foto: Radiša Nikodijević
Svetski dan džeza 2019, Dom omladine Beograda

Karijera Dejana Ilijića od samih početaka vezana je za Dom omladine Beograda, u kojem je sa grupom EYOT održao nekoliko ključnih koncerata u karijeri, te je sasvim prirodno što je upravo u ovoj instituciji koncertno predstavo svoj četvrti solo album, na Svetski dan džeza prošle godine. Izdanje DYAD donosi 10 novih Ilijićevih kompozicija, a kao gost se pojavljuje engleski trubač Pit Džadž (Pete Judge) iz sastava Get the Blessing. Podržano je od strane SOKOJ-a, a objavljeno je sredinom aprila 2019. u izdanju kuće Metropolis Jazz.

www.facebook.com/ilijicdejan

Organized By

Festival sponsors

Friends of the festival

Supported by

Media partners